SHARE
Zamisliti nestašnog sina i brižnu majku nije teško, ali smjestiti ih na isti fakultet, u istom periodu, zvučalo bi nemoguće. Ipak, moguće je, i te kako… Predstavljamo vam nesvakidašnju priču o Milošu (25) i Nataši (45) Radulović iz Grocke. Osim što su majka i sin, njih veže i to što su oboje apsolventi Šumarskog fakulteta u Beogradu.

– Nije prirodno da ona zna sve moje obaveze, ljude sa kojim se družim na fakultetu, da ne mogu da je lažem da sam otišao na faks, a ja sam u gradu – bila je Miloševa prva reakcija kada mu je u septembru prije šest godina mama Nataša zamahala pred očima svojim indeksom Šumarskog fakulteta, koji je on upisao tri mjeseca prije toga.

 

Kada je shvatio da se majka ne šali i da se oktobar, početak studentske godine, polako približava, kao jedino razumno rješenje vidio je kompromis da se na fakultetu prave da se ne poznaju. Iako u istoj grupi, sjedili su potpuno razdvojeni. Miloš u prvom redu, Nataša u posljednjem, odvojeni čak i po dijagonali. Tako bi i ostalo da se nije odao poslije dva-tri mjeseca.

 

“Kevo, baci gumicu!“

 

– Bilo je kasno i žurio sam da što prije završim neki crtež. U brzini sam pogriješio i, ne razmišljajući, okrenuo se ka mami i rekao: “Kevo, baci gumicu”. Na to me je drug pored mene poprijeko pogledao i rekao mi: “Što si seljak, jeste starija žena, ali nije lijepo da je zoveš keva” – smije se Miloš.

 

Drugu je morao da se opravda i uskoro, u roku od dva dana, cijeli fakultet znao je za njihovu priču. Nataša je dobila novi nadimak: gospođa Keva.

 

Ubrzo su pokupili simpatije kolega, profesora i drugih zaposlenih na fakultetu. Nasuprot prvobitnom planu, njegovo društvo postalo je zajedničko, a Natašina karta za ulazak bile su uredne sveske iz kojih je svako mogao da prepiše zaostalu lekciju. Uslijedile su godine zajedničkog preslišavanja u studentskom kafiću, spremanja puškica, a nerijetko i ogovaranja i dijeljenja savjeta.

 

– Naš odnos majka-sin pretvorio se u odnos starija sestra – mlađi brat. Po dolasku na fakultet svako je imao svoju rutinu, ali smo shvatili da nam odgovara i da sarađujemo. Ja sam na predavanjima slušao, ona zapisivala, a zajedno smo se preslišavali – opisuje Miloš.

 

Samo desetke važe

 

On je, kako kažu, opušteniji, brže kapira i snalažljiviji je, dok je Nataša temeljnija. Utrkujući se čiji će način učenja dati bolje rezultate, jedno drugom su više puta bili dodatna motivacija da se više trude. Tako je bilo još na prvoj godini kada su spremali jedan od najtežih ispita.

 

– Odgovarala sam prva i dobila deset. Onda je on došao na red i profesorka je htjela da mu da ocjenu manje, ali nije htio da se pomiri sa tim da ja budem bolja, pa je tražio da izvlači nova tri pitanja, rizikujući da možda njih neće znati ni za devet. Na kraju je i on dobio deset – priča Nataša.

 

Ipak, fakultetski hodnik bio je svjedok i porodičnih svađa.

 

– Dogovorio sam se sa jednom djevojkom da pobjegnem sa faksa i da se nađemo u holu. Taman što smo izašli iz zgrade, kad evo je Nataša, nosi kesu “smokija” i ide na predavanje. Kad je čula kud sam se uputio, počela je da me ubjeđuje da se vratim i izblamirala me kao nikad – kaže Miloš, objašnjavajući da je ona njegov hodajući alarm.

 

Ipak, kada se osvrnu unazad, vide više pozitivnih trenutaka nego onih drugih.

 

A sada slijedi primjena naučenog!

 

– Stvarno sam mami zahvalan što me je natjerala da upišem fakultet, jer mi je pružio širinu i znanje i upoznao sam mnogo divnih ljudi. Kada sam, kao ne tako sjajan đak, završio srednju školu, bio sam ubijeđen da knjigu više neću uzimati u ruke i da je vrijeme da prodajem svoju snagu. Na prijemni sam otišao čisto da joj pokažem da ja nisam za to, ali na kraju sam upao na budžet, što me je motivisalo da pokušam – priseća se Miloš.

 

Nataša, koja radi kao medicinska sestra u vrtiću, nije ni slutila da će jedan indeks doprinijeti iskrenijem odnosu sa sinom.

 

– Završila sam Višu medicinsku školu misleći da ću kao medicinska sestra naći posao bez mnogo muke, ali mi je dizajn ostao neostvarena želja. Kada mi je rekao da je upao na budžet i da ima još mjesta, pomislila sam da je možda došlo vrijeme da i ja dobijem indeks. Srećna sam što sada, šest godina kasnije, Miloš želi da pokrene biznis u našoj struci, jer bismo oboje voljeli da primijenimo znanje koje smo stekli i iskoristimo to što oboje imamo slična interesovanja – kaže Nataša.

Miloš studira zajedno s MAMOM, evo kada ga je najviše IZBLAMIRALA!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here